Burn-out

Specialist Guus Janssen aan het woord

Een bekende reden van verzuim is een burn-out, waarbij de werknemer het gevoel heeft opgebrand te zijn en geen energie of motivatie meer kan vinden voor de bezigheden op het werk. De laatste jaren is er een alarmerende stijging te zien van het percentage werknemers met burn-out klachten. Alleen in 2011 al is het aantal gevallen met 11 procent toegenomen, waarbij de werknemer met een burn-out gemiddeld 189 dagen verzuimde, blijkt uit een onderzoek van arbo-organisatie 365. Waar in tijden van crisis het totale verzuim daalt, geldt dat dus niet voor uitval door burn-out. Tegenwoordig kampt ruim één op de acht werknemers met burn-outklachten; reden genoeg om in actie te komen!

Praktijkvoorbeeld

Lotte twijfelde zo sterk aan haar geschiktheid voor haar functie dat zij ziek was geworden. Al lange tijd voor haar uitval zat zij niet lekker in haar vel maar dit leek niemand op te merken. Ondanks de signalen die Lotte afgaf, leek niemand naar haar te luisteren. Na enkele gesprekken met haar leidinggevende zag zij in Lotte gepasseerd te hebben. Daarnaast bleken er in de organisatie en cultuur een aantal patronen te liggen die verbetering behoefden. Zo was er onvoldoende tijd geïnvesteerd in het inwerktraject en was er weinig saamhorigheid binnen de organisatie. Er bleken veel meer collega's last te hebben van de punten waar Lotte tegenaan liep, wat met zich mee bracht dat het werkplezier verminderde. Het verzuim van één medewerkster kon een leertraject worden voor de hele organisatie.

Verwachtingen managen

Door je als werknemer en werkgever te richten op preventieve en duurzame oplossingen in plaats van het bestrijden van symptomen, kom je eerder tot een oplossing die voor beide partijen bevredigend is. Met het (verder) invoeren van Het Nieuwe Werken is het zaak extra alert te zijn. Het managen van verwachtingen is dan van nog groter belang. Werken kan overal en altijd. Juist de betrokken en bevlogen medewerker zal duidelijkheid nodig hebben aangaande uw verwachtingen. Andersom spelen de verwachtingen van de werknemer een net zo grote rol. Op welke manier voelt hij/zij zich gefaciliteerd en gewaardeerd?

Ondersteuning

CNW biedt begeleiding rondom burn-out aan in diverse vormen. Hierbij kunt u denken aan een preventieve vorm van ondersteuning door inzicht te bieden aan werknemers in de eigen patronen en door organisaties alert te maken op risicofactoren. Daarnaast begeleidt CNW werknemers bij re-integratie en opbouw naar eigen of andere functie. Ook biedt CNW een adviserende rol aan over terugkeer na een burn-out.

Wees er op tijd bij en voorkom hiermee hoge verzuimcijfers. Neem contact op met een van onze adviseurs voor een oriënterend gesprek. Laat het ons weten of bel ons direct op: 088-4200100.