Sollicitatiegesprek

Je van je beste kant laten zien tijdens een sollicitatiegesprek

Op sollicitatiegesprek gaan is voor de meeste mensen erg spannend. In een relatief kort gesprek wil je je van je beste kant laten zien en je toekomstige werkgever ervan overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie.

90% lichaamstaal en stem

Uit onderzoek blijkt dat de eerste indruk die je maakt tijdens het sollicitatiegesprek voor 90% is gebaseerd op je lichaamstaal en stem. Recruiters en HR-specialisten kijken meer naar de manier waarop je iets zegt, dan naar wat je precies zegt. Naast je goed inlezen in de functie en het bedrijf is het dus vooral belangrijk dat je werkt aan je non-verbale communicatie.

Een aantal tips:

  • Probeer een open ontspannen houding aan te nemen. Hierdoor straal je zelfvertrouwen uit.
  • Sla je armen niet over elkaar. Dit zorgt voor een gesloten houding en kan defensief overkomen.
  • Houd oogcontact. Als je de blik van je gesprekspartner voortdurend ontwijkt, kom je onzeker over.
  • Praat langzamer dan je normaal zou doen. Als je gespannen bent ga je namelijk sneller praten dan je normaal doet.

Werken aan je eerste indruk?

Om er achter te komen welke eerste indruk je maakt, kun je een sollicitatietraining volgen bij CNW. Tijdens de training kom je er achter hoe je overkomt. Vervolgens kun je zelf besluiten of dat ook de indruk is die bij jou past of die je wilt maken. Het heeft geen zin om je anders voor te doen dan je bent. Maar je kunt er wel voor zorgen dat jouw sterke en kenmerkende kanten in een gesprek goed naar voren komen. Lees meer over onze sollicitatietraining.

  Vacature portal CNW