Competentiemanagement

Talenten ontwikkelen

Wat is competentiemanagement?

De definitie van competentie is 'een ontwikkelbaar vermogen van mensen waarmee ze in voorkomende situaties adequaat, gemotiveerd, proces- en resultaatgericht kunnen handelen'. Competentiemanagement betekent het managen van dat ontwikkelbare vermogen.

Welke competenties zijn cruciaal voor de organisatie

De eerste stap bij succesvol competentiemanagement is het helder voor ogen hebben welke competenties cruciaal zijn voor de organisatie en de verschillende functies binnen de organisatie. Vervolgens moet u achterhalen in hoeverre er een match is tussen de functie en de competenties van de persoon in die functie.

Het allerbelangrijkste is dat u achterhaalt waar iemands talenten liggen zodat u hem of haar kunt helpen om daar verder in te ontwikkelen. Competenties zijn een toevoeging om de uitvoering en de gewenste resultaten te managen. Iemand door veel aandacht, coaching en opleiding in een competentieprofiel proberen te persen kost heel veel en levert bar weinig op.

Wat levert het op?

Competentiemanagement creëert helderheid en duidelijkheid. Als helder is waar een organisatie naar toe wil, is het ook mogelijk om helder te maken wat daar voor nodig is. Als organisatie bereikt u zo sneller uw doelen en medewerkers worden niet langer dan nodig 'aangehouden' met alle frustraties en gevolgen van dien.

Meer weten een competentiemanagement?

Wilt u meer informatie ontvangen over competentiemanagement? Vul ons contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Vacature portal CNW