Er is een wildgroei aan coaches, hoe maak jij je keuze?

door: Vion Jamin
 

Begin jij ook altijd in jouw eigen netwerk als je een professional zoekt? Logisch toch! Zelf doe ik dat ook als ik op zoek ben naar een loodgieter, schilder of een relatietherapeut. Andersom maak ik ook dankbaar gebruik van relaties die mij keer op keer weten te vinden. Hartstikke fijn als je viavia al weet dat iemand zijn of haar vak verstaat.

Toch is er wel een verschil per vakgebied. Schilders en loodgieters verstaan als het goed is hun vak. Ze zijn allemaal wel tot hetzelfde in staat. De een is wat klantvriendelijker, de ander goedkoper of sneller beschikbaar. Als het om een goede garage voor je auto gaat, heb je de keuze of je voor een garage van je automerk of voor een allrounder kiest.

Waar het coaching betreft, ligt het anders. Niet elke coach heeft een uithangbord. Sommige hele goede coaches zijn zelfs onvindbaar en sommige goed geëtaleerde coaches verstaan hun vak niet. Daarnaast hebben de coaches allemaal een andere persoonlijkheid, aanpak en expertise. Los van hoe goed ze zijn, speelt een persoonlijke klik een belangrijke rol, naast de reden waarom iemand op zoek is naar een coach én de achterliggende oorzaak van die reden. Dat laatste bepaalt uiteindelijk welke expertise nodig is om beweging/verandering te bewerkstellingen. Je kunt je misschien voorstellen dat iemand die tegen een burn-out aan zit met als achterliggende oorzaak faalangst een andere aanpak nodig heeft dan iemand die in dezelfde situatie zit naar aanleiding van het negeren van de eigen behoeftes. Ik noem maar even wat simpels.

In mijn werk bij CNW heb ik mezelf inmiddels ontwikkeld tot een heuse matchmaker. Eerst bleek bij outplacement dat we mensen het snelst duurzaam aan het werk kregen als we naar het hele plaatje keken. Meerdere professionals zorgden ervoor dat iemand weer lekker in zijn vel kwam te zitten en de ruimte ervaarde om te gaan voor wat hem of haar het meeste aansprak. Na deze stap volgde de nieuwe baan vaak 'vanzelf'. Tijdens de crises hebben we veel mensen begeleid die al zo lang op hun tenen liepen en door het ijs zakten na hun ontslag. In die periode hebben we veel expertise ontwikkeld en professionals aan ons verbonden om mensen weer op de rit te krijgen. Op dit moment weten veel bedrijven ons te vinden als een medewerker vastloopt of dreigt vast te lopen. Ik voer het eerste gesprek, zoek de angel en koppel vervolgens een professional waarvan ik weet dat diegene niet alleen goed is, maar ook de expertise in huis heeft die nodig is en er een klik zal zijn.

Zelfs dan gebeurt het nog wel eens dat ik iemand niet kan helpen omdat ik daar net niet de juiste specialist voor in huis heb. Onmogelijk toch dat die ene 'huiscoach of allround coach' wel iedereen verder kan helpen?

De komende tijd gaan wij starten met 'Profs in beeld'. We brengen de professionals die verbonden zijn aan CNW in beeld met behulp van interviews. Soms alleen met tekst, soms ook met beeld. Op die manier willen we laten zien wat er allemaal mogelijk is en op welke manier. Mis het niet en volg ons via LinkedIn of Twitter

 

< Terug naar nieuws