In zijn jeugd verkeerde Kees Riepsaame (49) uit Rotterdam...

Kees Riepsaame (49): Bij CNW goed begeleid en gecoacht

kees-riepsaameIn zijn jeugd verkeerde Kees Riepsaame (49) uit Rotterdam niet in de omstandigheden waarin hem werd gevraagd 'wat hij later wilde worden'. Op zijn dertiende ging hij werken in een groentewinkel, want er moest brood op de plank komen. Gezien zijn postuur is het niet verwonderlijk dat hij uiteindelijk ging werken in de Rotterdamse haven, bij een groot containeroverslagbedrijf. Hij had het naar zijn zin als chauffeur op de 'reachstacker', een zwaar voertuig waarmee containers kunnen worden opgetild en verplaatst. Hij bleef op de reachstacker, want tijdens de interne opleidingen van het bedrijf bleek Kees Riepsaame door hoogtevrees ongeschikt voor ander werk, op bijvoorbeeld de containerkranen.

Overspannen geraakt

Rond 2000 begon het voor hem vreselijk mis te lopen. Zijn vrouw werd ernstig ziek en overleed. De werkgever stelde zich in die moeilijke periode coulant op, maar toen hij zich na enige tijd weer op het werk meldde, bleken er zogenoemde combi-functies te zijn ingevoerd, waardoor Kees toch ook de kraan op zou moeten. Met nog een aantal collega's werd hij daarom gedetacheerd bij een aanpalend havenbedrijf waar hij op de terminal trekker RoRo-schepen (Roll on Roll of) ging laden en lossen. Werk dat hem erg beviel.

Niettemin kwam aan deze detachering een eind, en zo kwam Kees bij Centrum Nieuw Werk (CNW) terecht. Binnen een maand had CNW hem weer terug bij de RoRo‑schepen op basis van een jaarcontract. Er ontstond echter een dispuut tussen de sociale partners in de haven, en Kees belandde thuis op de bank, vol onbegrip en totaal overspannen.

IRO

Na enige tijd, tijdens opnieuw een gesprek bij CNW, werd Kees gewezen op de Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO), een budget van het UWV waarmee hij zelf zijn re-integratiebureau kon kiezen. 'Zo is het balletje gaan rollen. CNW heeft mij helemaal begeleid en gecoacht. Ik kreeg echt het gevoel thuis te zijn gekomen. Er werd gekeken naar wat ik kon en wat ik wilde. Ik wilde heel graag in de containers blijven, want ik werkte al 25 jaar in de haven.'

'Het was of alles weer bij elkaar kwam. Ik vond mijn meisje. CNW regelde een werkervaringsplaats op de heftruck bij Den Hartogh Logistics, waar ik nu een halfjaarcontract heb. Het werk is heel leuk, en erg druk. 't Is almaar rijen, rijen'.

Eind goed, al goed? 'Absoluut. Ik heb alles terug wat ik kwijt was, een lieve vrouw, een fijn huis en mijn werk.'

< Terug naar portfolio