Wat gaat 2019 jou brengen? 

Blog CNW | door: Marca van den Broek

Heb je er wel eens aan gedacht om je doelen en wensen voor volgend jaar in kaart te brengen? Dus er niet alleen over na te denken maar ze ook op papier te zetten? Ik doe dat eigenlijk altijd in de Kerstvakantie. Niet alleen maakt het helder wat je wilt gaan doen volgend jaar, het helpt ook bij het nemen van beslissingen en bij het uitstippelen van een route zodat je jouw doelen ook daadwerkelijk kunt bereiken.

Onderstaande oefening is een heel fijne oefening om dat te doen. Je kijkt niet alleen naar wat je wilt bereiken, je formuleert ook de stappen die je moet zetten en je hangt er een tijdspad aan. Van droom naar praktijk dus!

 

doelenDe weg naar de toekomst

 Je begint met je voor te stellen wat je ultieme droom is: wat is het hoogst haalbare dat je komend jaar (of in de jaren daarna) wilt bereiken. Neem hier echt even de tijd voor en teken of schrijf op een vel papier hoe je ultieme droom er uit ziet. No limits, geen beren op de weg. Voel hoe het voelt als je je ultieme droom hebt bereikt, zie wat je ziet als je je ultieme droom hebt bereikt. En beschrijf of teken dat. 

 Daarna ga je terugkijken. Je stelt jezelf voor dat je je doel(en) al hebt bereikt. En je vraagt jezelf af: wat waren de obstakels die ik onderweg ben tegen gekomen? Wat stond er in de weg? Wees je er van bewust dat je terugkijkt, je hebt immers je ultieme doel(en) al bereikt. Teken en beschrijf de obstakels. Ga nog niet bezig met de oplossingen, die komen in de volgende stap aan bod. 

 Dan ga je kijken welke oplossingen je hebt gekozen om de obstakels op te ruimen. Ook hier kijk je weer terug, je hebt immers de obstakels overwonnen anders had je je doel niet bereikt. Ook de oplossingen teken of beschrijf je.

 In de laatste stap maak je alles concreet. Je stelt je voor de dat je je ultieme doel binnen één jaar hebt behaald en je gaat - in periodes van 3 maanden- bepalen wat je moet doen om over een jaar je doel te behalen. Je kunt de periode ook korter maken, maar langer is niet zo'n goed idee omdat je een langere periode niet goed kunt overzien.

Dus concreet: ik heb mijn doel op 31-12-2019 behaald, daarvoor moet ik tot 31-03-2019 de volgende acties ondernemen, tot 31-06-2019 moet ik deze acties ondernemen enz. tot aan 31-12-2019 Schrijf of teken ook deze acties op papier en zet ook je uiteindelijke doel(en) er op. Wees zo concreet mogelijk en hang het resultaat ergens op waar je het regelmatig ziet. Op die manier wordt je herinnerd aan je doel en aan de acties die je dit jaar wilt ondernemen. 

Succes met het bepalen van je doelen voor volgend jaar! Ik ben heel benieuwd wat er uit gaat komen. Ik wens je in ieder geval heel veel moois voor 2019!

photo credit: HikingArtist.com via photopin cc

< Terug naar nieuws