Tips waarmee je zelf invloed uitoefent op meer geluk in je werk

Blog CNW | door: Kim van den Aker

Na de vorige blog, 4 redenen waarom geluk jouw carriere een boost geeft, komen in deze blog handige tips naar voren waarmee je zelf  invloed kan uitoefenen op geluk in je werk. Laten we eerlijk zijn, het klinkt allemaal wel heel gemakkelijk, gelukkig zijn, maar 47,9% van de werkende mens ervaart een zoveel werkdruk dat het leidt tot psychologische problemen.

Woensdag 10 september is er zelfs aandacht aan besteed in een nationaal congres: anders denken over psychische aandoeningen. Later op de avond bij RTL Latenight werd door Myrthe van der Meer een interessante quote gegeven die ik de moeite waard vind om met u te delen:

"Werkgevers vinden het lastig om iemand aan te nemen met psychologische klachten, terwijl we net horen dat bijna de helft van alle mensen er momenteel last van heeft. Dat wil dus zeggen dat het niet gaat om de mensen die je voor je hebt bij een sollicitatie, maar om de mensen die je al in dienst hebt.

Ik vind dit een mooie observatie en manier van kijken. Werkgevers zullen zich bewust moeten worden van het feit dat er in ieder bedrijf mensen zijn die zich ongelukkig voelen (tijdens het werk).  

Dit terzijde, wat kan jij zelf doen om gelukkiger te zijn tijdens en met jouw werk? Ik geef hieronder de tips waarin ik mezelf kan vinden.

1. Creëer een leuke en sociale werkomgeving

Het is makkelijker om te balen van je werk en je ongelukkig te voelen als je je collega's niet kent. Leuk contact met je collega's maakt het werk een stuk aangenamer. Het is natuurlijk ook fijn om wederhoor te vinden bij elkaar. Ik heb ook een tijdje bij een bedrijf gewerkt waar de mensen puur en alleen maar kwamen om te werken. De pauzes veranderden daardoor in stiltes of werden werkend doorgebracht. Door zelf het gesprek op gang te brengen en interesse te tonen draaide dit bij enkelen om. De pauzes werden gezelliger en het werken werd leuker.

2. Neem meer verantwoordelijkheid

Durf te vragen om een extra taak of verantwoordelijkheid. Dit zorgt ervoor dat je meer aansluiting voelt bij het  bedrijf en naar huis gaat met een trots gevoel. Ga niet boven je pet zitten te werken want dan werkt deze tip natuurlijk averechts.

Theodore Isaac Rubin zei ooit: 'Happiness does not come from doing easy work but from the afterglow of satisfaction that comes after the achievement of a difficult task that demanded our best.'

3. Combineer je werk met je persoonlijke doelen

Natuurlijk sluit niet alles binnen je functie aan bij je persoonlijke doelen, maar probeer wel zoveel mogelijk connecties te maken. Dan worden die vervelende onderdelen in ieder geval nuttige zaken.

Uiteindelijk sluit ik af met het, in mijn ogen, allerbelangrijkste en dat is durven. Durf te erkennen dat je niet lekker in je vel zit, dat je een nieuwe uitdaging nodig hebt of durf te vragen dat je hulp nodig hebt. Uiteindelijk word je er niet slechter van.

Wij kunnen wel 101 reden verzinnen om geen stappen te zetten. Ik weet dat durven het moeilijkste van alles is, maar vanuit het verleden heb ik ervaren dat durven in de breedste zin van het woord mij de meeste voldoening heeft gegeven. Je kunt beter spijt hebben van iets dat je hebt gedaan, dan van een kans of mogelijkheid die je hebt laten liggen omdat je niet durft.

Makkelijke en kleine tips omdat de eerste stap vaak al moeilijk genoeg is!

Probeer het eens en laat mij weten of u met meer plezier naar het werk gaat!

< Terug naar nieuws