Een tevreden 2019!

door: Vion Jamin
Een  tevreden 2019! Lekker toch? Beetje door kabbelen en niet meer doen dan nodig is. Of vind je mijn nieuwsjaarwens toch wat mager?
 

Uit allerlei onderzoek blijkt dat van jouw personeelsbestand:

  • 25% de kar trekt
  • 45% tevreden aanwezig meekabbelt
  • 30% zichzelf naar het werk sleept

Deze cijfers komen elke keer weer terug, ongeacht de sector en ongeacht de locatie in de wereld. Schokkend en tegelijkertijd voor iedereen herkenbaar?!

Ervaar je regelmatig dat veranderingen niet van de grond komen? Erger je je aan de vaak gelaten houding omdat je eigenlijk een meer proactieve houding zou willen zien? Ga je keer op keer uit van eigen verantwoordelijkheid maar kom je toch regelmatig tot de ontdekking dat er van alles blijft liggen als je er niet achter aan zit? Frustrerend! Hoe lekker zou het zijn als je dat gekabbel achter je kan laten?

Ik geloof en weet dat dat kan. Het enige dat ontbreekt, is specifieke kennis over gedrag om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Waar gebrek is aan kennis, is vaak ook gebrek aan motivatie. Met als gevolg dat de focus ligt op inhoud, productie en resultaat. Het terrein waar we wel veel verstand van hebben. Terwijl het gedrag van de mensen, die het werk doen, bepaalt OF je ook daadwerkelijk je doelen gaat halen. Minstens net zo belangrijk, het bepaalt ook HOE je je doelen gaat halen. Buiten adem met je tong op je knieen of vol energie met zin in de volgende deadline. Waar het om gedrag gaat, hebben we vaak het idee dat we er geen invloed op kunnen uitoefenen en DAT machteloze gevoel gaan we liever uit de weg.

Een bijkomende factor is dat er, door gebrek aan kennis, gekozen wordt voor de verkeerde tools. We grijpen dan bijvoorbeeld naar een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Wel eens bij stilgestaan wat je met een dergelijk onderzoek uitstraalt? Feitelijk geef je aan, dat je er genoegen mee neemt, als iedereen slechts tevreden is. Terwijl dit soort onderzoek vaak ook nog eens leidt tot nog meer ontevredenheid. Als het anoniem is, nodigt het mensen uit om eens even flink hun ongenoegen te uiten. Ze kijken niet meer naar hun eigen aandeel of verantwoordelijkheid, maar naar wat de ander verkeerd doet. Vervolgens kan de afgestrafte leidinggevende er weinig mee, omdat onbekend is wie welk ongenoegen heeft geuit en daardoor het gesprek met de persoon in kwestie niet op gang kan komen. Daar komt nog eens bij dat de, over het algemeen toegepaste, passieve vraagstelling afschuifgedrag activeert. Kortom met een MTO raak je in de meeste gevallen verder van je doel verwijderd.

Terwijl je juist weg wilt van dat gekabbel. Je wilt op weg van A naar B. Mensen niet alleen tevreden Aanwezig maar ook Bevlogen en Betrokken. Waar je naar op zoek bent, is niet het opwekken van een klaagzang, waar je vervolgens ook nog eens niets mee kan. Wat je wilt is ontevredenheid achter je laten en ieders verantwoordelijkheid vergroten om het maximale na te streven. Je wilt het gesprek op gang brengen en samen aan de slag. Toch?

Op zoek naar een tool die dat faciliteert? Een tool waarmee je direct samen met de resultaten aan de slag kan? Een tool die niet alleen realtime inzicht geeft, maar ook nog meedenkt over welke acties het meeste resultaat opleveren dankzij Artificial Intelligence. De OnMyWay-monitor doet precies dat . Interesse?  Meld je aan voor het OMW-café of neem direct contact met me op.

Ik wens iedereen een meer dan tevreden 2019!

Vion Jamin

 

Ook interessant te lezen:

CNW Loopbaanadvies & Transparancy Lab bundelen hun krachten
We bieden een tool die het mogelijk maakt om weg te blijven van stress en aan te haken op groei. Weten hoe A.I. kan zorgen dat jij stuurt op energie i.pv. geleefd wordt door uitval?

Er is een wildgroei aan coaches, hoe maak jij je keuze?
Zoek jij het binnen je eigen netwerk? Of zijn er nog meer criteria die bepalen of coaching daadwerkelijk het gewenste effect sorteert?
 

 

< Terug naar nieuws