Psychologen aan de macht?

Blog CNW | door: Vion Jamin

Toen ik net was afgestudeerd ben ik meteen voor mezelf begonnen. Ik barstte van de ideeën en kon niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Al snel bleek ik nog te onzeker om er ook echt de markt mee op te gaan en bleef het bij mooie uitgewerkte ideeën. Al netwerkend kwam ik in gesprek met de eigenaresse van een organisatieadviesbureau. Zij zag wel wat in me en stelde voor aan de maatschap om mij als junior in dienst te nemen. Dat ging niet zonder slag of stoot want een junior was niet waar iedereen op zat te wachten. Toch werd ik aangenomen. Als de eerste junior werd ik gewoon lekker in het diepe gegooid. 

Ik kwam er in die periode al snel achter dat veel leidinggevenden meer bezig waren met geld verdienen dan met de mensen die daar voor zorgden. In het begin had ik er veel moeite mee. Ik kon er echt niet bij met mijn verstand. Later begreep ik dat dáár juist mijn toegevoegde waarde lag als sociaal psycholoog. Kijken naar de effecten van bepaalde acties van  individuen op de hele organisatie en andersom en daar bewust mee omgaan is een vak apart. De laatste jaren is hier (gelukkig) sowieso veel meer aandacht voor.

Laatst las ik een artikel dat ging over 'psychologen aan de macht'. Een bureau dat psychologen detacheert als managers, vanuit de visie dat dat beter werkt dan mensen die verstand hebben van de inhoud. Leuk idee. Dat sprak mij natuurlijk wel aan. Een logische gedachte toch? Als je het beste uit je machines wilt halen dan heb je een techneut nodig en als je het beste uit je mensen wilt halen een psycholoog. 

Want wat moet je nou met de beste (vakinhoudelijke) specialist als leidinggevende?!  Die vertelt je de ene keer dat je het niet goed doet en de andere keer neemt hij/zij je het werk uit handen. Tegelijkertijd verlangt die specialist waarschijnlijk vooral naar een inhoudelijke uitdaging en wordt 'ie doodmoe van mensen aansturen. Maar een leidinggevende die dát leuk vindt (mensen aansturen) krijgt juist daar heel veel energie van en dát werkt! Het maakt dan niet uit of dat een psycholoog, een specialist of iemand met welke achtergrond dan ook is.

Ik kan alvast dit zeggen. Ik heb mijn nieuwe rol bij CNW nog amper verworven, maar ik ben nu al meerdere malen met mezelf geconfronteerd. Net als bij het opvoeden, krijg ik hier de spiegeltjes regelmatig toegeworpen. Een ding staat dus vast, ik ga de komende tijd veel leren. Gelukkig vind ik dat leuk. Er van uitgaande dat ik niet alleen zelf leer maar ook anderen daar toe kan aanzetten, maakt CNW alleen nog maar sterker. 2012 here we come!

< Terug naar nieuws