Less is More

door: Vion Jamin

Niet alles is altijd zoals het lijkt. Soms doen we iets al heel lang op dezelfde manier waardoor we denken dat het zo hoort. Zelfs als het niet goed voelt of, nog erger, ten koste gaat van dat wat ons lief is. Veel van onze nieuwsbrieven in 2017 hadden direct of indirect te maken met stress. Het is de meeste mensen wel duidelijk welke prijs je betaalt als je te lang, te veel of te vaak spanning ervaart.

Ik verdiep me al langere tijd in dit thema. Ik heb veel gelezen en toegepast. In eerste instantie handelde ik zakelijk vanuit de overtuiging dat iemand eerst goed in zijn vel moet zitten voordat we hem/haar duurzaam naar ander werk kunnen begeleiden. Het blijkt keer op keer dat als iemand weet wat ie wil en weet wat ie kan én in staat is daar vol voor te gaan, snel resultaat boekt. Inmiddels slaan de interventies, die we daar voor ontwikkeld hebben, zo goed aan dat we ze bij heel veel organisaties ook preventief inzetten.

In tweede instantie werd ik privé, door verschillende omstandigheden, genoodzaakt in minder tijd meer voor elkaar te krijgen. Ik vond het bijzonder om te ervaren dat minder tijd niet per se leidt tot minder resultaat. Toch was dat wel mijn eerste gedachte. Succes lijkt in onze hoofden onvermijdelijk verbonden met drukte en stress. We werken steeds langer in de verwachting ook productiever te zijn. We stellen vakanties uit, verlengen onze werkdagen en skippen onze pauzes. Uiteindelijk blijkt er een grens aan te zitten en leren (te) veel mensen een harde les met minstens even grote gevolgen voor de werkgever.

Zoeken naar balans tussen werk en privé is vaak gekoppeld aan het idee dat iemand dan ook minder waarde kan leveren. Dat blijkt alleen niet waar te zijn. Ik heb zelf die ervaring. Minder tijd leidt bij mij tot meer efficiëntie en focus. De wetenschap ondersteunt dat. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat:

  • De meest productieve manier van werken 4 uur per dag is, tussen 10 en 14
  • De concentratie boog maximaal 20 min gespannen blijft en daarna steeds verder afneemt mits je elke 20 min een paar minuten ontspant door iets heel anders te gaan doen
  • .Elke 3 maanden een langere break nodig is dan een weekend
  • Het effect van vakantie het hoogste is na 8 dagen
  • Geen vakantie leidt tot meer verzuim (en kortere levensduur).

De bedrijven die de gangbare manier van denken hebben durven loslaten en bovenstaande inzichten hebben toegepast, draaien een hogere productie, hebben minder verloop, een lager verzuim en een hogere winst. Bizarre resultaten toch?

Kortom, kortere vakanties (wel vaker), kortere werkdagen en een kortere spanningsboog leidt tot meer productiviteit, meer loyaliteit en een langer leven. Less is more! Genoeg stof om over na te denken en over te schrijven de komende nieuwsbrieven.

Nu blijkt dat elke 3 maanden 8 dagen vrij nemen het meeste oplevert, toch maar die extra 2 dagen opnemen tussen kerst en oud en nieuw? Hoe dan ook wens ik jullie allemaal hele fijne dagen. Graag tot in het nieuwe jaar.  

< Terug naar nieuws