'Jouw manier'

Blog CNW | door: Vion Jamin

Heel regelmatig denk ik nog terug aan een moment uit mijn jeugd. Eigenlijk aan een gedachte die ik had op dat moment. Een gedachte die ook nu nog mijn manier van leven beïnvloedt.

Het moment was niet eens zo bijzonder. Er was iemand jarig uit ons gezin, ik weet niet eens meer wie. Bij verjaardagen was het bij ons standaard dat de hele buurt 's avonds een borrel kwam halen. Iedereen zat dan in een kringetje, er kwamen hapjes en drankjes en naarmate de avond en de hoeveelheid drankjes vorderden werd het steeds gezelliger en luidruchtiger. Ik mocht dan vaak langer opblijven en vond het heerlijk om stilletjes toe te kijken hoe al die mensen druk waren met elkaar.

De gedachte kwam op een van die avonden. De avond was nog maar net begonnen en ik zat al in mijn observatiemodus. Ik keek van stel naar stel naar stel en vroeg me af wat ze met elkaar deelden. Romantisch als ik was snapte ik eigenlijk niets van al die koppels. Ik zag geen liefde, geen genegenheid, geen aanraking, geen contact. 

Het is nu moeilijk te omschrijven wat er toen door me heen ging maar ik voel het nog als de dag van gisteren. Ik nam me voor dat mij dat nooit zou overkomen. Een relatie zonder liefde, een relatie waar je in blijft hangen omdat je weet wat je hebt of erger nog omdat je bang bent voor het onbekende. Dit voornemen is op meerdere gebieden in mijn leven al uitgebreid getoetst en geëvalueerd en ik sta er nog steeds vierkant achter.

Soms kan ik er echt niet bij dat mensen zichzelf ongelukkig houden met iets waar ze gewoon wat aan kunnen veranderen. Ik zie ook zo veel mensen die heel ongelukkig zijn met het werk wat ze doen of de omgeving waarin ze het doen. Terwijl de meeste mensen meer tijd van hun leven aan hun werk besteden dan aan hun partner.

Begrijp me niet verkeerd. Ik pleit niet voor de ene flitsscheiding na de andere of continu jobhoppen. Dan blijft alles wel heel oppervlakkig. Als iets even niet leuk is of niet werkt, is er altijd iets aan te doen. Daarna komt er verbetering en/of verdieping. Toch als je alle opties hebt verkend en mogelijkheden hebt aangegrepen waarom jezelf langer dan nodig in de greep houden van je eigen gedachtespinsels.

Help jezelf en anderen om die ogen weer te laten glinsteren. Wat er ook gebeurt, er is altijd een manier om er mee om te gaan. Jouw manier.

< Terug naar nieuws