Investeer in onderhoud in plaats van koffie

door: Vion Jamin

We beseffen allemaal dat mensen beter presteren als je goed voor ze zorgt. Toch vinden we het vaak lastig om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat komt omdat we niet meteen de resultaten of consequenties ervaren van wat we doen én ook niet exact weten wat werkt.

Machines worden geleverd met een helder onderhoudsplan. Het is bekend wat het apparaat aan kan, wanneer er een smeerbeurt nodig is of groot onderhoud. Wordt een machine niet goed onderhouden dan kijkt niemand vreemd op als de machine hapert. De productie opvoeren heeft dan weinig zin, onderhoud plegen of een monteur inschakelen wel.

Wanneer medewerkers 'haperen' en aangeven dat het hen allemaal te veel wordt, kan uitval nog lang gerekt worden met bijvoorbeeld wat extra koffie.

Het bekendste 'onderhoudscontract' voor medewerkers bestaat over het algemeen uit

  • Vrije tijd in de vorm van 5 weken vakantie en 2 dagen weekend per week;
  • Werkdagen van 8 uur; 
  • Opleidingsbudget;  
  • Soms gezonde kantines en/of sportfaciliteiten; 
  • Altijd voldoende koffie.

Toch zijn er steeds meer mensen die zich daar niet aan houden. Ze werken door in het weekend, nemen hun vakantiedagen niet op, maken geen gebruik van hun opleidingsbudget vanwege tijdgebrek en maken veel meer uren dan contractueel is afgesproken. Is dat nou juist goed of slecht nieuws? Mensen worden niet geboren met een gebruiksaanwijzing. De grens ligt voor iedereen anders. Alleen wie bewaakt die grens?

Regelmatig spreek ik relaties die zich zorgen maken over de druk die heerst op de werkvloer. Ze vragen zich af hoe lang het goed blijft gaan. Zij hebben het beste voor met iedereen, maar weten ook niet echt wat te doen. Niemand pleegt bewust roofbouw op zichzelf of zijn mensen. Er is nou eenmaal zoveel werk dat af moet, maar waar begint je verantwoordelijkheid als werkgever en waar houdt die op?

Wat nou als je de verantwoordelijkheid bij de werknemer kan laten maar het zodanig faciliteert dat 'ie tijdig zijn eigen op maat gemaakte smeerbeurten kan regelen en dat jij het met een gerust hart kan loslaten? Wat nou als je gelijktijdig inzicht krijgt in hoe die smeerbeurten bijdragen aan het geheel en belangrijke doelstellingen? Nieuwsgierig?  Laat het me weten

< Terug naar nieuws