Oud en nieuw: ontstaan en continuering

Begonnen als leerling stuurman op de grote handelsvaart, doorgegroeid naar 1e stuurman, de wal op gegaan en manager geworden bij ECT. Ondernemend, toekomstgericht, risico nemend, mensgericht. Een sfeermaker, betrokken, opgewekt, bevlogen. Fred Jamin, oprichter en directeur van CNW, aan het woord over het ontstaan van CNW en zijn aanstaande opvolging.

"Op mijn 96ste stop ik pas echt, maak je borst maar nat!"

Wat in eerste instantie bedoeld was als een door Jamin tijdelijk uit te besteden opdracht aan een bureau, is de basis geweest voor een landelijk werkende organisatie die zich onderscheidt op de gebieden van begeleiding van werk naar werk, loopbaanadvies, coaching en personeelsvraagstukken. In 2000 was Jamin op zoek naar een bureau dat ondersteuning kon bieden bij een reorganisatie in het begeleiden van een grote groep medewerkers van werk naar werk. 'In die tijd zag je bij de bureaus de programma's verschillen per niveau en ik zocht juist naar dat bureau dat lager opgeleiden hetzelfde programma bood als hoger opgeleiden. Ook de groep lager opgeleiden konden bij het vinden van nieuw werk de nodige ondersteuning gebruiken, en wellicht zelfs meer dan de andere groep. Daarnaast zocht ik een partij die keek naar de persoon zelf, naar zijn talenten, naar het individu. Toen ik erachter kwam dat het soort bureau wat ik voor ogen had niet te vinden was, ben ik het zelf gaan doen.'

In beweging krijgen

Al na een paar maanden was het voor Jamin duidelijk dat dit voor hem niet een opdracht van tijdelijke aard was. 'Ik heb altijd plezier in mijn werk gehad. Ik zag dat dit bij veel mensen anders lag. De groep die begeleid moest worden, waarmee we CNW gestart zijn, kon veel meer dan in eerste instantie in hun omgeving werd gedacht en gezegd. Ze hadden op zo veel meer vlakken talenten. Mijn drijfveer toen is geweest deze mensen hier inzicht in te bieden, buiten de gebaande paden te leren denken en handelen, mensen in beweging krijgen. Een proces wat mij tot op de dag van vandaag boeit.'

Kijken naar het individu

'Van de eerste CNW periode hebben we heel veel geleerd. We hebben zoveel mogelijk van tevoren uitgedacht over hoe we het zouden aanpakken en tijdens de rit hebben we dit bijgestuurd. De werkwijze toen was onderzoekend, je keek constant hoe het anders of beter kon. Het meeste van wat we toen hebben gedaan passen we nu nog in meer of mindere mate toe. Het verschil is alleen dat we nu ervaring hebben en niet meer onderzoekend te werk gaan, maar werken vanuít die ervaring. Het maakt niet uit waar iemand vandaan komt, het gaat erom dat we met mensen bezig zijn en dat we erachter komen waar die mensen goed in zijn en wat bij ze past. Als je de mensen ziet als individu met talent, kun je alle kanten op.'

Werken vanuit vertrouwen

Typerend aan zijn manier van leidinggeven is het hanteren van ruime kaders waarmee hij zijn team het vertrouwen geeft om deze in te vullen.'Ik probeer mijn idee over iets duidelijk te maken en geef ze de vrijheid hier zelf verder invulling aan te geven. Wij werken met mensen die het beste willen en hebben de creativiteit in huis om ons aan te passen aan dat wat nodig is, om maatwerk te leveren. De fijnste momenten zijn voor mij niet de uitschieters maar juist de momenten dat iedereen lekker bezig is, de organisatie rust uitstraalt, dat het loopt. En dat je er dan nog succes mee hebt en je doelstellingen behaalt ook!'

Samenwerking

Als adviseur en trainer in organisatieontwikkeling raakte zijn dochter Vion Jamin de afgelopen jaren steeds nauwer betrokken bij CNW.'De samenwerking met Vion in het afgelopen jaar was een hele bijzondere en leuke ervaring. Ik had er nooit bij stilgestaan om zoiets te doen en ook niet dat het zo zou worden als het nu is. Als je dan ziet dat het van beide kanten als bijzonder wordt ervaren en er komen mooie dingen uit, dan zeg ik ja! En als ik dan iets moet meegeven aan Vion, dan zou ik zeggen: vooral zo open naar de wereld te blijven kijken als ze nu doet. Ze laat zich door niets in de weg staan haar doel te verwezenlijken en gelooft hierin. En CNW in de toekomst? Een bureau waar het bedrijfsleven graag mee samenwerkt en waar mensen niet meer naartoe gestuurd worden, maar waar ze om vragen naartoe te mógen.'

Geïnteresseerd op afstand

'Over mijn eigen toekomst maak ik me geen zorgen. Ik zal nooit niks doen, ik blijf bezig. Ik loop altijd wel ergens tegenaan waar ik een heleboel zin in krijg om te doen en als CNW me vraagt ergens over mee te denken, zal ik daar zeker ook enthousiast voor worden, en tot die tijd blijf ik geïnteresseerd op afstand. Wanneer ik het gevoel heb dat ik iets kan overlaten aan iemand, ben ik goed in loslaten. En van dat gevoel ben ik in dezen overtuigd. Wat ik het meest ga missen? Dat is het enthousiasme wat ik telkens weer ervaar als ik bij CNW rondloop. Dat gemis moet ik toch wel ergens gaan compenseren. 

Benieuwd of CNW ook voor jou van betekenis kan zijn? Lees meer over ons aanbod.

< Terug naar nieuws