Er is een wildgroei aan coaches

Hoe maak jij je keuze?

door: Vion Jamin
Begin jij ook altijd in jouw eigen netwerk als je een professional zoekt? Logisch toch! Zelf doe ik dat ook als ik op zoek ben naar een loodgieter, schilder of monteur. Andersom ben ik ook dankbaar als relaties mij keer op keer weten te vinden. Hartstikke fijn als je via via al weet dat iemand zijn of haar vak verstaat.

Toch is er wel een verschil per professie. Schilders en loodgieters zijn als het goed is allemaal tot hetzelfde in staat. De een is wat klantvriendelijker, de ander goedkoper en/of sneller beschikbaar. Als het om een goede garage voor je auto gaat, heb je de keuze of je voor een garage van je automerk of voor een allrounder kiest.

Waar het coaching betreft, ligt het anders. Niet elke coach heeft een uithangbord. Sommige hele goede coaches zijn zelfs onvindbaar en sommige goed geëtaleerde coaches verstaan hun vak niet. Daarnaast hebben de coaches allemaal een andere persoonlijkheid, aanpak en expertise. Los van hoe goed ze zijn, speelt niet alleen persoonlijke klik een belangrijke rol, maar vooral de reden waarom iemand op zoek is naar een coach én de achterliggende oorzaak van die reden. Dat laatste bepaalt uiteindelijk welke expertise nodig is om daadwerkelijk beweging/verandering te bewerkstellingen. Je kunt je misschien voorstellen dat iemand die tegen een burn-out aan zit met als achterliggende oorzaak faalangst, een andere aanpak nodig heeft dan iemand die in dezelfde situatie zit naar aanleiding van het negeren van eigen behoeftes. Ik noem maar even wat simpels.

In mijn werk bij CNW heb ik mezelf inmiddels ontwikkeld tot een heuse matchmaker. Eerst bleek bij outplacement dat we mensen het snelst duurzaam aan het werk kregen als we naar het hele plaatje keken. Meerdere professionals zorgden ervoor dat iemand weer lekker in zijn vel kwam te zitten en de ruimte ervoer om te gaan voor wat hem of haar het meeste aansprak. Na deze stap volgde de nieuwe baan vaak 'vanzelf'. Tijdens de crises hebben we veel mensen begeleid, die al zo lang op hun tenen liepen dat ze door het ijs zakten na hun ontslag. Daardoor hebben we veel expertise ontwikkeld en professionals aan ons verbonden om mensen weer op de rit te krijgen. Op dit moment weten veel bedrijven ons te vinden als een medewerker vastloopt of dreigt vast te lopen. Ik voer het eerste gesprek, zoek de angel en koppel vervolgens een professional waarvan ik weet dat diegene niet alleen goed is, maar ook de specifieke expertise in huis heeft die nodig is.

Ik doe dat heel graag maar kan me ook voorstellen dat je het leuk vindt om zelf je kennis uit te breiden op dat vlak. De komende tijd gaan wij starten met 'Profs in beeld'. We brengen de professionals die verbonden zijn aan CNW in beeld met behulp van interviews. Soms alleen met tekst, soms ook met beeld. Op die manier willen we laten zien wat er allemaal mogelijk is en op welke manier. Mis het niet en volg ons via LinkedIn of Twitter. Mocht je nog een stap verder willen gaan en onze expertise beschikbaar willen maken voor al je mensen. Laat het me weten  of kom naar het OnMyWaycafe  op 8 februari.

 

< Terug naar nieuws