Planning en doelen stellen

door: Margreet Suurenbroek
Doelen stellen en tot actie komen

We zien bij CNW Loopbaanadvies dat mensen succesvoller zijn bij het vinden van een nieuwe baan wanneer het lukt om hier op gefocust te blijven. Jezelf een doel stellen is vaak niet zo lastig, maar wel om hier elke dag aandacht aan te geven. Daar komt veel zelfmotivatie bij kijken en vasthoudendheid, zeker omdat onduidelijk is hoe lang het nog duurt voordat een baan gevonden is. Wat helpt is om die grote klus in kleine concrete acties op te delen. Het vinden van een nieuwe baan zou beschouwd kunnen worden als een project, waarvan jij als werkzoekende de projectleider bent. Graag reiken wij alle werkzoekenden hulpmiddelen aan om dit baanproject zelf te leiden en bij te sturen.

Project 'Baan'

Het is zaak te bepalen welke tussenstappen voor jou haalbaar en van belang zijn. Als ik een intakegesprek voer, vraag ik kandidaten altijd welke doelen zij zichzelf stellen voor de komende drie maanden. Dit doe ik omdat mensen sneller in actie komen als zij concrete tussenstappen formuleren. CNW Loopbaanadvies raadt alle werkzoekenden aan om grote doelen voor de langere termijn op te knippen in kleinere doelen en concrete acties per maand, per week en per dag. Zo wordt duidelijk wat jou nu te doen staat om op lange termijn resultaat te kunnen boeken. En dit helpt jou om elke week opnieuw actief en gefocust te blijven.

Het boek 'The focused creator' van Jake Jorgovan is een aanrader en is gratis te downloaden via deze link. Het beschrijft in detail hoe jij jouw doelen concreet zou kunnen uitwerken op één A4-tje en stimuleert jou vervolgens dagelijks acties te formuleren en op te pakken. Het werkt goed als jij regelmatig het A4-tje erbij pakt. Zo ziet de planning eruit:

 

De bedoeling is nu dat jij jouw grotere doelen voor komend kwartaal opschrijft (alles, zowel werk als privé), en bepaalt wat er de eerste maand al aan stappen nodig is, om aan het einde van het kwartaal jouw doelen te kunnen behalen. Op dezelfde wijze kijk jij vervolgens wat er deze week nodig is om het maanddoel te halen. Tenslotte bepaal jij waar jij vandaag mee aan de slag gaat en wat morgen komt. Het werkt goed als jij elke ochtend even het A4-tje erbij pakt en met post-its er nieuwe dag- en weekdoelen op plakt. Zo blijft de planning compact en hoef jij niet steeds opnieuw alles over te schrijven.

 

Wij wensen alle werkzoekenden in Nederland veel succes in hun rol als projectleider 'baan'. CNW hoort graag wat jouw meest effectieve manier is om jezelf tot acties te stimuleren.

Margreet Suurenbroek Procesmanager CNW Loopbaanadvies

< Terug naar nieuws