Ben ik de vitale medewerker waarnaar mijn (nieuwe) werkgever op zoek is?

Blog CNW | door: Gerda Kloet-Huybers

Wat is vitwebtemplate Blog gerdaaliteit?

Vitaliteit heeft te maken met de kwaliteit van leven en omvat de dimensies energie, motivatie en veerkracht. Met veerkracht bedoel ik het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan. Mensen die vitaal zijn voelen zich energiek, zijn minder vaak ziek, zijn doorgaans zelfbewust en zelfredzaam, beschikken over doorzettingsvermogen, zijn productief  en kunnen zich goed aanpassen aan verstoringen.

Wat verwacht een werkgever van mij als (vitale) medewerker?

Bedrijven maken hectische tijden door en hebben zich de afgelopen tijd aan moeten passen aan een sterk veranderende omgeving. En ook de werknemer heeft zich moeten aanpassen.

Vroeger was een werkgever tevreden als een werknemer gezond was. Een werkgever deed van alles om de werkomgeving aan te passen, een goede sfeer te creëren  en processen bij te sturen. Tegenwoordig gaat het over 'participeren'. Van de werknemer wordt veel meer eigen initiatief en zelfredzaamheid verwacht. Maar hoe pas je je aan als werknemer? En hoe hou je dit vol?

Misschien loop jij wel ieder maand een hele marathon, eet jij alleen maar rauwe groenten, doe je dagelijks 3 uur aan meditatie en voel jij je onoverwinnelijk. Het is daarmee echter niet gezegd, dat jij daarmee dé vitale medewerker bent waarnaar je (nieuwe) werkgever op zoek is. Werkgevers én werknemers zijn er in allerlei soorten maten. Als werkzoekende is het enerzijds dus van belang vooraf een beeld te vormen over de organisatie waar jij gaat solliciteren en te onderzoeken waaraan behoefte is binnen die organisatie. Anderzijds helpt het je kansen vergroten, als jij kunt laten zien waarom juist deze baan zo goed bij jou past.

Ben ik vitaal genoeg?

Kijk eens om je heen en zie de verschillen. Energie (of het ontbreken ervan) zit niet alleen van binnen, men straalt het ook uit naar buiten. De manier van praten, bewegen, hoe men uit de ogen kijkt en hoe men een probleem (of is het een uitdaging?) benadert. Sommigen lijken 'het' van nature te hebben. Alles gaat ze zo gemakkelijk af. Bij anderen lijkt alles veel meer moeite te kosten. Hoe zit dat bij jou?

Wat kan ik doen om (nog meer) vitaal te worden?

Het is van belang van je zelf te  weten waar je energie van krijgt, waar je gelukkig van wordt. Blij en 'gelukkig zijn' is een basisbehoefte van ons allemaal en hangt nauw samen met onze mentale veerkracht. 'Gelukkig zijn' zit in kleine dingen; weten dat er mensen zij die om je geven, genieten van de eerste zonnestralen of het besef dat alles wat je bereikt hebt het resultaat is van je eigen beslissingen in het verleden. Ook kan het nuttig zijn eens stil te staan bij je fysieke gesteldheid en stel jezelf de vragen "Slaap ik genoeg?", "Eet ik gezond?" en "Beweeg ik voldoende?".

Een gezonde geest …

Als hardloopcoach ben ik vooral met bewegen bezig. En dat vindt ik fijn, want ik hou van buiten zijn en sporten. In mijn jarenlange (sport)carrière heb ik ervaren, hoe belangrijk het is om goed voor mijn lichaam te zorgen. Je kent vast wel het motto 'een gezonde geest in een gezond lichaam'? Te weinig slaap, onvoldoende gezonde voeding, maar ook (het ervaren van) te veel stress hadden en hebben direct invloed op mijn prestaties. Zowel op mijn fysieke- als mentale prestaties.

Wat is jouw uitdaging?

Lekker naar buiten en alleen of samen met anderen plezier hebben tijdens de training, uitdagingen opzoeken en toewerken naar een fysieke doelstelling (voor mij is dat bijvoorbeeld een wedstrijd op een mooie locatie). Maar ik wil ook voldoende tijd en energie overhouden voor andere zaken, zoals mijn werk op kantoor en thuis. Het mooie van 'in beweging zijn' is, dat ik er uiteindelijk meer energie van krijg dan dat het me kost. Als ik fysiek in beweging ben, heb ik ook veel meer zin om op andere vlakken in beweging te komen. Een win-win situatie dus! Mijn uitdaging is een goede balans te vinden/houden tussen wat ik 'moet' en 'wil'. Wat is jouw uitdaging?

< Terug naar nieuws