5 tips om met Linkedin de baan van je dromen te vinden

door: Marca van den Broek

Linkedin is belangrijk en kan veel voor je betekenen als je op zoek bent naar een baan. Al was het alleen al omdat zo'n 90% van de recruiters eerst op Linkedin zoekt als er banen te vergeven te zijn. In deze blog 5 tips om Linkedin nog effectiever in te zetten!

 

Tip 1: Summary

In de summary (oftewel de samenvatting) heb je ruimte om aan te geven wat je wilt gaan doen en waar je voor staat. Gebruik deze ruimte goed, het is het eerste wat mensen zien van je profiel. Als dat interessant wordt gevonden kijken mensen verder. Zorg er in ieder geval voor dat je kort en bondig uitlegt wat je doelen zijn en waar je naar toe wilt werken. Je cv geeft aan wat je in het verleden hebt gedaan, in de summary kun je aangeven wat je wilt gaan doen. En dat is misschien nog wel belangrijker voor werkgevers. Daarnaast is het handig om in je summary zoekwoorden te gebruiken waarvan je weet dat die veel gebruikt worden in de branche waarin je aan de slag wilt. Daar zoeken recruiters namelijk op.

Tip 2: Ervaring

In het gedeelte waar je je werkervaring opschrijft neem je natuurlijk al je relevante werkzaamheden op. Belangrijk daarbij is dat je ook vermeldt wat je precies hebt gedaan, dus niet alleen de titel van de functie maar ook wat je functie inhield. En beschrijf ook eens de resultaten van je werkzaamheden, werkgevers vinden het heel prettig om te zien wat je bereikt hebt. 

Tip 3: Zelf zoeken

Stel je komt een interessante vacature tegen, klim niet gelijk in de pen maar kijk eerst eens op Linkedin of het bedrijf daar een profiel heeft. Mocht dat het geval zijn (en steeds meer bedrijven hebben een profiel op Linkedin), dan kun je gelijk zien of en hoe je gelinkt bent met dat bedrijf. Heel handig, want je komt nu eenmaal makkelijker binnen bij een bedrijf als je iemand bij dat bedrijf kent. Ook handig voor open sollicitaties!

Tip 4: Expertise

Linkedin biedt verschillende mogelijkheden om je expertise te laten zien. Je kunt een pdf uploaden bijvoorbeeld, maar ook een blog importeren, slideshares delen, video's laten zien etc. Je kunt dit op verschillende plekken in je profiel doen: bij de samenvatting en bij de verschillende banen die je hebt gehad. Daarnaast kun je je aansluiten bij groepen die interessant zijn voor jouw vakgebied en daar mee gaan praten over onderwerpen waar je wat van afweet. Niet alleen een mooie manier om je expertise te laten zien, je blijft ook gelijk op de hoogte van wat er speelt binnen je vakgebied. 

Tip 5: Koptekst

Onder je naam heb je plek om iets over jezelf te vertellen. Die zogenaamde koptekst is voor iedereen zichtbaar, ook als je ergens op reageert. Een belangrijk middel dus om onder de aandacht te brengen waar je voor staat of wat je wilt. Het is belangrijk om in de koptekst zo duidelijk mogen te vertellen waar je naar op zoek bent. En wees gerust, het is geen schande om aan te geven dat je op zoek bent naar een baan. Daar kun je maar beter duidelijk over zijn!

Ik ben benieuwd: zet jij Linkedin al in om aan een baan te komen? En wat zijn jouw ervaringen er mee? Of gebruik je Linkedin nog niet, bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt en niet goed weet hoe je dat het beste kunt doen? Ik hoor het graag van je!

 

 

< Terug naar nieuws